The Last of Us Part II Review

Γιατί είναι ένας απ' τους πιο συγκλονιστικούς τίτλους στην ιστορία των video games.

Το The Last of Us είναι ένα από εκείνα τα video games που κατάφεραν να σημαδέψουν μια ολόκληρη γενιά gamers. Ο τίτλος της Naughty Dog που κυκλοφόρησε αρχικά στο PlayStation 3, αποτελώντας ουσιαστικά μια απ’ τις τελευταίες μεγάλες κυκλοφορίες της κονσόλας και έναν χρόνο αργότερα, σε μια εντυπωσιακή για την εποχή remastered έκδοση για το PlayStation 4, καθήλωσε τους παίκτες με το σενάριο και την πλοκή του, τους χαρακτήρες, το gameplay και τα φανταστικά γραφικά του. Τώρα, επτά περίπου χρόνια μετά, ήρθε επιτέλους η στιγμή να απολαύσουμε το δεύτερο μέρος αυτής της μοναδικής περιπέτειας, λίγους μήνες πριν από το λανσάρισμα του πολυαναμενόμενου PlayStation 5.

Πέντε χρόνια μετά…

Σεναριακά, το «The Last of Us Part II» μας μεταφέρει πέντε χρόνια μετά το επικίνδυνο ταξίδι της Ellie και του Joel στις μετα-πανδημικές Ηνωμένες Πολιτείες, με τους πρωταγωνιστές να έχουν εγκατασταθεί στο Τζάκσον του Ουαϊόμινγκ. Η ζωή στην ακμάζουσα κοινότητα επιζώντων τους εξασφάλισε ηρεμία και σταθερότητα, παρά τη συνεχή απειλή τόσο των μολυσμένων όσο και άλλων, πιο απελπισμένων επιζώντων. Όταν ένα βίαιο γεγονός διαταράσσει αυτή την ηρεμία, η Ellie ξεκινά ένα ατέλειωτο ταξίδι με σκοπό να επαναφέρει τη δικαιοσύνη και να δώσει ένα τέλος.

H Ellie δείχνει τώρα περισσότερο δυναμική από ποτέ

Χωρίς να κάνουμε spoilers σε όσους δεν έχουν παίξει το παιχνίδι ακόμα (αν υπάρχει δηλαδή κάποιος μεταξύ των fans), το σενάριο έχει αρκετές ανατροπές από το ξεκίνημά του, ενώ ο χαρακτήρας της Ellie παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κάποιες απ’ τις επιλογές των δημιουργών, ωστόσο, δίχασαν τους gamers, με αποτέλεσμα άλλοι να το εκθειάζουν και άλλοι να ρίχνουν λάσπη, από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του, αγνοώντας παντελώς την ουσία, που είναι το ίδιο το παιχνίδι. Και κάποιος που θα ασχοληθεί πραγματικά με το «The Last of Us II», είμαστε βέβαιοι πως θα ζήσει μια απ’ τις σημαντικότερες gaming εμπειρίες αυτής της γενιάς παιχνιδομηχανών -μια εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη.

Γνώριμο αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του «The Last of Us Part II», στο παιχνίδι θα βιώσεις τα κλιμακούμενα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από το ατελείωτο κυνήγι για εκδίκηση της Ellie. Ο κύκλος της βίας που αφήνει στο πέρασμά της θα δοκιμάσει τις αντιλήψεις σου για το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, τον ήρωα και τον κακοποιό. Μαζί με την Ellie θα ξεκινήσεις ένα ταξίδι από τα ήσυχα βουνά και τα δάση του Jackson μέχρι τα καταπράσινα ερείπια του ευρύτερου Seattle. Στην πορεία σου, θα βρεθείς αντιμέτωπος με νέες ομάδες επιζώντων, άγνωστα και επικίνδυνα περιβάλλοντα και την ανατριχιαστική μετάλλαξη των μολυσμένων.

Οι μάχες στο «The Last of Us Part II» είναι πιο συναρπαστικές -και απαιτητικές.

Ο κόσμος του «The Last of Us» ζωντανεύει στο δεύτερο μέρος του πιο ρεαλιστικός από ποτέ και με εξωφρενική προσοχή στη λεπτομέρεια. Η ομάδα της Naughty Dog ανέβασε αυτή τη φορά πολύ ψηλά τον πήχη για το τι πρέπει να περιμένουμε από ένα video game που θεωρείται υψηλών προδιαγραφών. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το «The Last of Us Part II» υλοποιήθηκε σε hardware ηλικίας πλέον επτά ετών (για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη σου, το λανσάρισμα του PS4 έγινε το Νοέμβριο του 2013). Ακόμα κι αν είσαι κάτοχος του «απλού» PlayStation 4 και όχι του Pro, το «The Last of Us Part II» θα σε κάνει πολλές φορές να μείνεις αποσβολωμένος με τις εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη σου. Όσο για τον ήχο, είναι επίσης κινηματογραφικού επιπέδου -δεν περιμέναμε εξάλλου τίποτα λιγότερο από μια τέτοια παραγωγή.

Πέρα όμως από τον οπτικοακουστικό τομέα και τον γενικότερο σχεδιασμό του παιχνιδιού, η Naughty Dog προχώρησε και στις απαραίτητες βελτιώσεις  στο gameplay. Ναι, αν έχεις παίξει το πρώτο παιχνίδι, ο χειρισμός θα σου φανεί σίγουρα γνώριμος. Ωστόσο, στο «The Last of Us Part II», είναι σαφώς πιο εξελιγμένος, κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται μια περίοδος εξοικείωσης. Πολύ σύντομη, ευτυχώς, μιας και το παιχνίδι σε βάζει σταδιακά στο κλίμα, με αποτέλεσμα να μην αισθανθείς στιγμή πως δεν έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Η δουλειά που έχει γίνει για άλλη μια φορά στα περιβάλλοντα του παιχνιδιού, είναι υποδειγματική.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι γεμάτος αντικείμενα και βασικά όπλα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταφέρεις να επιβιώσεις, ενώ το σύστημα crafting είναι βελτιωμένο στα σημεία. Επιπροσθέτως, οι αναβαθμίσεις που θα επιλέξεις για την Ellie, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του χαρακτήρα και, τελικά, στο πώς θα αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις που θα βιώσεις στο «The Last of Us Part II». Κι αν πιστεύεις πως οι μολυσμένοι είναι η μεγαλύτερη απειλή που θα βρεθεί στον δρόμο σου, περίμενε μέχρι να έρθεις αντιμέτωπος με τις ομάδες των απελπισμένων επιζόντων… Βέβαια, μπορείς άνετα να πειραματιστείς, μιας και ο σχεδιασμός των επιπέδων σού δίνει σε πολλά σημεία τη δυνατότητα να τα βγάλεις πέρα με τους αντιπάλους σου ακολουθώντας διάφορες τακτικές.

Το βέβαιο είναι πως στο «The Last of Us II» είναι μια προσωπική υπόθεση για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά και θα χρειαστεί να πάρεις πολλές δύσκολες αποφάσεις. Κάποιες φορές, έχοντας βυθιστεί στην πλοκή του παιχνιδιού, οι αποφάσεις αυτές σε κάνουν να αισθάνεσαι έναν κόμπο στο στομάχι. Πρόκειται για έναν σούπερ βίαιο τίτλο -πρόκειται εξάλλου για μια ιστορία εκδίκησης σε έναν ήδη άγριο κόσμο- γεμάτο με πολλές στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Βγάζουμε το καπέλο στους ανθρώπους της Naugty Dog που κατάφεραν να εξελίξουν σε τέτοιο βαθμό ένα εξαιρετικό παιχνίδι και μας έδειξαν μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα σύγχρονο video game.

The Verdict

The Last of Us Part II

10 Score

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «κύκνειο άσμα» του PlayStation 4 -και θα συμφωνούσαμε απόλυτα. Το «The Last of Us Part II» είναι μια απ' τις καλύτερες στιγμές του gaming ever και μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία που δεν πρέπει χάσεις.

PROS

  • Πραγματικά κορυφαία γραφικά
  • Διεξοδικά μελετημένο, εκπληκτικό σενάριο
  • Αψεγάδιαστος χειρισμός
  • Ικανοποιητικά μεγάλη διάρκεια

CONS

  • Απ' τις σπάνιες φορές που δεν υπάρχουν αρνητικά στοιχεία άξια αναφοράς

Review Breakdown

  • Rating 10
Exit mobile version