Έχει γίνει viral με ό,τι ανεβάζει στα social. Τραγουδοποιός που μόνος του ή με παρέα μας ταξιδεύει σε δικούς του μουσικούς κόσμους, ακόμα και στη Σελήνη! Ο Papazó μας μιλάει για μουσική, τεχνολογία ακόμα και για ιατρική!
Papazó, σε καλωσορίζουμε στον κόσμο της τεχνολογίας μέσω του i–TECH4u. Να ρωτήσω ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία;
Αρκετά καλή θα έλεγα, από μικρός είχα εμμονή με τους υπολογιστές.
Ενημερώνεσαι καθόλου για θέματα τεχνολογίας;
Προσπαθώ, όσο μπορώ, αλλά κυρίως μουσικής τεχνολογίας, όπως plug-ins για το πρόγραμμα μουσικής, midi controllers και ψηφιακές βιβλιοθήκες ήχων.
Υπάρχει κάποιο application ή κάποιο πρόγραμμα που έχει κάνει πιο εύκολη την καλλιτεχνική σου ζωή;
Ναι!!! Το Ableton που είναι ένα DAW (Σταθμός εργασίας ψηφιακού ήχου), δηλαδή ένα πρόγραμμα που φτιάχνω μουσική εδώ και οκτώ χρόνια. Μπήκα σε αυτό τον κόσμο τυχαία στα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα αναζητώντας πώς μπορώ να ηχογραφήσω και να δημιουργήσω τα κομμάτια μου στο σπίτι μου. Μετά από άπειρα βίντεο στο YouTube και εκατοντάδες προσπάθειες κατάφερα να κυκλοφορήσω τον πρώτο μου δίσκο και σιγά σιγά να εξελιχθώ στη μουσική παραγωγή.
Πάμε να πιάσουμε τα μουσικά! H σχέση σου με τη μουσική ήρθε νωρίς με σπουδές. Περισσότερο ανάγκη να ασχοληθείς με κάτι ή τελικά μέσο έκφρασης;
Ξεκίνησα δέκα χρονών σε ωδείο κιθάρα, αρμονία και έφτασα μέχρι την ανωτέρα, αλλά δεν με ενδιέφερε η κλασσική μουσική, την χρησιμοποίησα ως τεχνική βάση για να μπορέσω να γράψω και να παίξω τα δικά μου τραγούδια.
Σε εκείνη την ηλικία είχες όραμα ότι η μουσική θα μπει τόσο δυναμικά στη ζωή σου όσο έχει μπει τώρα;
Όχι, ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό κάτι τέτοιο, το μόνο που ήξερα ήταν ότι τη χρειαζόμουν, όπως και τώρα για να εκφραστώ.
Την ιστορία για το μπαλκόνι και τις διασκευές την ξέρουν όλοι όσοι είναι ενεργοί στα SoMe. Την τόση διάδοση και διάδραση με το κοινό την περίμενες;
Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο. Στην αρχή μου ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ. Είμαι ευγνώμων και πανευτυχής γι’ αυτό που συμβαίνει.
Τελικά η τύχη χρειάζεται και στο να «ακουστείς» μουσικά;
Η τύχη χρειάζεται όπως σε όλα, αλλά νομίζω ότι αυτό που κέρδισε το κοινό είναι η συνέπειά μου και η συνεχής προσπάθεια για εξέλιξη του project τόσο μουσικά, όσο και οπτικά. Είμαστε στα 50 επεισόδια κάθε Κυριακή στις 20:00 με διαφορετικό καλλιτέχνη σε κάθε βίντεο.
Θα σε πάω λίγο πιο παλιά. Πότε και ποια ήταν η πρώτη σου κυκλοφορία ως δημιουργός. Πάμε στο 2019;
Νομίζω πως ναι, είναι το «Kάθε Φορά» που ηχογραφήθηκε στο φοιτητικό μου σπίτι στην Πάτρα, με ένα μικρόφωνο των 50 ευρώ και ελάχιστη γνώση μουσικής παραγωγής, αλλά με τεράστια ανάγκη να μιλήσω για μία ερωτική μου περιπέτεια τότε.
…η ακρόαση μουσικής με έχει βγάλει από πολλές συναισθηματικές τρικυμίες.
Το «Μπαλκόνι» ήταν η ευκαιρία να ακουστούν και οι πρωτότυπες δημιουργίες σου;
Είχαν ήδη κάποια απήχηση για ανεξάρτητο καλλιτέχνη, χωρίς κάποια προώθηση, αλλά σίγουρα μέτα το μπαλκόνι εκτοξεύτηκαν.
Σε έμαθε το κοινό μέσω των SoMe. Πιστεύεις ότι η αμεσότητα που έχουν, βοηθάει στο να ακουστεί το μήνυμά σου καλύτερα και πιο άμεσα;
Σίγουρα τα SoMe δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν και είμαι τυχερός όπως και άλλοι καλλιτέχνες που μπορούμε να έχουμε μία τόσο άμεση σχέση με το κοινό μας. Απ’την άλλη ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, όπως και η ποσότητα της πληροφορίας, οπότε και η πίεση για νέο content με μεγάλη συχνότητα.
Έχεις κάνει αρκετά live. Σ’ αυτά έχεις την ευκαιρία να πάρεις από πρώτο χέρι και τις αντιδράσεις του κόσμου; Σε βοηθάει αυτό στο να εξελίσσεσαι;
Θέλω τα live μας να έχουν το στοιχείο της «κάθαρσης» για το θεατή, αλλά και για όποιον είναι πάνω στη σκηνή. Όταν τραγουδάνε τα κομμάτια μου ή έρχονται να με συγχαρούν, συγκινούμαι. Λαμβάνω πάντα υπόψιν τη γνώμη του κοινού, πολλές φορές σε live τεστάρω κομμάτια μου που δεν έχουν κυκλοφορήσει για να δω τις αντιδράσεις.
Ως μέλλων οφθαλμίατρος με κλειστά μάτια με ποια/ποιον θα συνεργαζόσουν μουσικά;
Δύσκολη ερώτηση, με πολλούς, γιατί όπως και στο μπαλκόνι κάθε καλλιτέχνης μου δίνει και ελπίζω και γω κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα πολύ με τον Κωστή Μαραβέγια, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Λεξ, την Μαρίνα Σάττι και τον Παύλο Παυλίδη.
Ποια/ποιον που δεν είναι εν ζωή θα ήθελες να είχες καλέσει στο «μπαλκόνι» σου;
Με την Σωτηρία Μπέλλου, η φωνή της κάθε φορά που την ακούω με ανατριχιάζει!!!
Διασκευές ή πρωτότυπη δημιουργία. Γέρνει κάπου η ζυγαριά; Άλλωστε και τα δύο χρειάζονται έμπνευση.
Νομίζω στην πρωτότυπη δημιουργία, γιατί στις διασκευές υπάρχει μικρότερος βαθμός ελευθερίας.
Έχεις μία ευρεία γκάμα ρεπερτορίου αλλά με έναν κοινό παρονομαστή τη μελωδία. Ως τραγουδοποιός που είσαι, υπάρχει μία σαφή μουσική ροπή σε κάποιο ηχόχρωμα;
Μου αρέσει σε κάθε τραγούδι να αφηγούμαι μία ιστορία τοποθετημένη στο χώρο και τον χρόνο, η μουσική επένδυση θέλω να είναι ανάλογη της ιστορίας και σε κάθε κομμάτι όσο γίνεται διαφορετική. Η κοινή ίσως κατεύθυνση είναι ο ρομαντισμός.
Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον όσον αφορά τα καλλιτεχνικά σου. Ένα άλμπουμ ίσως;
Θέλω να κυκλοφορήσω το νέο μου EΡ με τίτλο «Διακοπές Στη Σελήνη». Αποτελείται από κομμάτια που γράφω τα τελευταία χρόνια και ανυπομονώ να τα μοιραστώ μαζί σας!!! Επίσης, άλλα προτζεκτ, όπως η κυκλοφορία ορισμένων διασκευών στο Spotify και η μουσική παραγωγή πρωτότυπων κομμάτιων με άλλους καλλιτέχνες.
Η μουσική είναι το γιατρικό της ψυχής; Τι λέει ένας γιατρός/τραγουδοποιός;
Θα μιλήσω για μένα, η ακρόαση μουσικής με έχει βγάλει από πολλές συναισθηματικές τρικυμίες. Με συγκίνησε πρόσφατα ένα μήνυμα που έλαβα από έναν ακροάτη, όπου έγραφε πως ακούγοντας τα κομμάτια μου μπόρεσε να βγει από το σπίτι του, που έμενε κλεισμένος.
Σου έχει γίνει πρόταση για να ενταχθείς σε κάποια δισκογραφική; Είναι στα πλάνα σου;
Ναι, από αρκετές θα έλεγα, αλλά μέχρι στιγμής προτιμώ να μην ενταχθώ κάπου.
Από ζωντανές εμφανίσεις τι έχεις προγραμματίσει το επόμενο διάστημα;
Κάθε Πέμπτη του Μαρτίου στο Arch 21:00 αναχωρούμε για «Διακοπές Στη σελήνη». Δύο τουλάχιστον, ξεχωριστοί καλεσμένοι σε κάθε Live. Μία χαρισματική φωνή θα είναι στο πλευρό μου σε κάθε live, η Άρτεμις Κυριακοπούλου. O Μάριος Καραμπότης, ο ευρηματικός μαέστρος μας είναι στα πλήκτρα. Ο Πέτρος Σπιθουράκης στην κιθάρα σας μαγνητίζει με τα solo του. Ο Κώστας Χριστοδούλου στα τύμπανα και o Μίνως Πετσετάκης στο μπάσο κρατάνε το ρυθμό και το σφυγμό των Live. Ειρήνη Δάμπαση σκηνογραφία & κατασκευή μάσκας, Δημήτρης Κουτάς σχεδιασμός φωτισμού και Νίκος Τσαούση, οργάνωση παραγωγής.
Πού μπορεί να σε βρει κανείς διαδικτυακά;
Παντού πληκτρολογώντας Papazó. Links: https://papazo.carrd.co/
Ευχαριστώ πολύ!!